De ce ne este frica de banci?

Bancile au facut multe lucruri bune, si destule lucruri mai putin bune. O economie moderna nu poate functiona fara credit, iar viata unui om – sau a unei familii, este o micro-economie in adevaratul sens al cuvantului.

Nu spun ca nu se poate trai fara credit, dar cu foarte putine exceptii, cine ar putea, cu banii proprii, castiguri sau economii, sa cumpere o casa sau un apartament? Sau sa deschida o afacere ce presupune investitii initiale?

Dar situatia este asa cum este: foarte multi dintre noi nu ajungem sa investim in propria “economie” de frica bancilor. Asa ca, de ce ne este frica de banci?

Frica de banci este reala, dar este oare si normala, justificata? In anumite aspecte, da, categoric, In altele nu chiar asa de mult.

Motive reale sunt destule, unele istorice (vechi), altele inca in viata. Sa vedem impreuna cateva, dar va rog mult, intrati si comentati cu experientele voastre, cu ideile voastre. Sau chiar pentru a critica ce voi spune aici.

Motive de teama

Practici abuzive

frica de banciPe de o parte, bancile au o lunga experienta de relatie incorecta fata de clienti: oferte paguboase, clauze ascunse, clauze clar defavorabile clientului. Multe dintre aceste situatii s-au rezolvat, in principal datorita legislatiei intervenite pe parcurs si demersurilor sustinute ale autoritatilor din domeniul protectiei consumatorului.

Altele s-au rezolvat pur si simplu, in timp, pentru ca publicul este din ce in ce mai educat, mai pregatit, iar concurenta pentru clienti din ce in ce mai acerba. In aceste conditii, orice problema la nivel de imagine, de incredere, aduce pierderi mai mari decat eventualele castiguri din actiunile care au determinat problema.

Reclame incorecte

Pe de alta parte, si aceasta situatie continua, chiar daca in forme modificate in timp, bancile apeleaza la forme de promovare si publicitate cu un substrat destul de incorect. De exemplu:

Credite bancare doar cu buletinul. Sa fim serioasi, oricine citeste aceasta reclama se gandeste ca nu i se mai verifica veniturile. Astfel sunt atrasi la banci oameni care probabil ar fi facut mai bine sa se aeze mai intai pe cresterea veniturilor, pe stabilizarea unui loc de munca, nu pe cheltuieli. Realitatea este ca bancile verifica in continuare veniturile, atat doar ca o fac direct la ANAF, fara sa ne mai ceara adeverinta.

Credite fara acte. In continuarea ideii de mai sus, aici intra insa si alte variante, gen banci care acorda “credit rapid fara carte de munca“. Exact aceeasi explicatie ca mai sus.

Motive de curaj

Cel mai mare castig pe care l-am adunat in ultimii 10-12 ani este ajustarea permanenta adusa la legislatia din domeniul bancar, si intarirea puterii autoritatilor din domeniul protectiei consumatorilor – specific pe domeniul creditelor.

Daca ai chiar si un semn de indoiala in privinta unei relatii cu o banca, nici macar nu trebuie sa bati drumurile, poti apela ANPC chiar si prin email, si ei vor lamuri situatia pentru tine. Mai mult, daca o banca face ceva gresit fata de tine, ANPC are puteri suficiente sa determine rectificarea situatiei.

Un alt motiv: cresterea educatiei financiare. Daca acum nici 15 ani, aproape nimeni nu stia diferenta intre o banca si un IFN, cu ce difera o dobanda fixa de una variabila.. acum nu mai ne aflam deloc in aceeasi situatie. Nu e vorba de faptul ca acum, cu stiinta superioara, suntem capabili sa negociem contractele cu banca – sa fim seriosi, bancile nu negociaza nimic. Dar, pe de o parte, stim sa dam la o parte ce este rau, si sa alegem doar produsele corecte, si, pe de alta parte, bancile in general nici nu mai incearca sa-si rotinjeasca castigurile prin practici nepotrivite.

 

 

 

 

4 thoughts on “De ce ne este frica de banci?

  1. Pe mine personal ma deranjeaza faptul ca iti ingreuneaza plata anticipata. Se poate face doar cu prezenta fizica la sediu, la unele banci este complicat daca nu te duci la agentia in care ai deschis creditut etc. Nu inteleg aceasta reticenta, as alege oricand o banca in care pot face o plata anticipata daca diferenta de dobanda nu ar fi semnificativa.

    Like

    1. Te referi la plata integrala a unui credit? Sau la plata in avans a unei portiuni din principal? Undeva e normala procedura, e vorba de o modificare de contract. Dar la fel de adevarat, printr-o aplicatie de internet banking ar trebui sa se poata face mai multe.

      Like

      1. Ma refer la plata in avans a unei parti din principal. Si coincidenta, este mai simplu daca vrei sa pastrezi durata si sa micsorezi rata( dobanda ramane nemodificata).

        Like

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.